53-ти Традиционален Меѓународен Илинденски кајак слалом ИКАС 2022

53-тото издание на Традиционално издание на Меѓународниот Илинденскиот Кајак Слалом ИКАС 2022 и оваа година како една трите најстарите кајакарски манифестации во Светот повторно на календарот на Светската кајак федерација ИЦФ.

Кајакарската Федерација на Македонија и ова година ќе ја организира оваа Традиционална Манифестација  во соработка со Гардскиот кајакарски сојуз и Градот Скопје. Досега ИКАС има угостено многу врвни кајакари Светски , Европски и Вицеолимписки победници. Годинава натпреварите ќе се одржат во два натпреварувачки дена и тоа Сабота 02-ри (Квалификации) и Недела 03-ти Април 2022 година (Полуфинални и финални натпревари).

Оваа година самите натпревари ќе бидат составени од две дисциплини традиционалната дисциплина слалом и дисициплината спуст спринт којашто 6 години по ред до 2019 година беше и прво коло од Европскиот куп во спуст спринт.